De geactualiseerde conceptkerndoelen geven vorm en richting aan samenhangend schrijfonderwijs. Verschillende publicaties hebben kenbaar gemaakt dat meer prioriteit gegeven dient te worden aan schrijfvaardigheid. Onlangs hebben ook diverse rapporten aangetoond dat schrijf- en taalvaardigheid in het Primair- en Voortgezet Onderwijs, achterblijven op de vastgestelde onderwijsambities. De Onderwijs Inspectie stelt vast dat schrijven niet alleen moeilijk te onderwijzen en beoordelen is, maar ook lastig te organiseren is in de klas. De sterke opkomst van generatieve AI en schrijvende chatbots zoals ChatGPT hebben ook effecten op het schrijfonderwijs. Optimalisering van de vakdidactiek bij leerkrachten inclusief verbetering van de leerstrategie is gewenst, om kennis over dit belangrijke taaldomein effectief over te kunnen brengen.

Lang niet alle leerlingen verlaten het primair onderwijs met fundamenteel schrijfvaardigheidsniveau. Ook binnen het voortgezet onderwijs vormt schrijven voor leerlingen een complexe taalvaardigheid.  Schrijven staat aan de basis van taalvaardigheid en digitale geletterdheid en is een wezenlijk onderdeel van de basisvaardigheden.

Alles wat je leest, is ooit door iemand opgeschreven. Toch blijkt schrijven veelal onderbelicht en in de schaduw van leesonderwijs te staan. Het ontwikkelen van schrijfvaardigheid is bovendien van belang voor de cognitieve ontwikkeling van leerlingen. Bij de huidige onderwijsontwikkelingen vormen kansengelijkheid en het deel kunnen nemen aan de digitaal geletterde maatschappij belangrijke pijlers.

Voor een goede schrijfvaardigheid is een essentiële rol weggelegd voor het onderwijs. Veel scholen willen dan ook in het kader van het verstevigen van de basisvaardigheden, het schrijfonderwijs een kwaliteitsimpuls geven. De conferentie Schrijfonderwijs biedt het primair en voortgezet onderwijs een boeiend en leerzaam dagprogramma, dat zich specifiek richt op schrijfvaardigheid. De vijfde jubileumeditie bundelt met het overkoepelende thema urgente aandachtsgebieden voor effectief schrijfonderwijs binnen het leren van vandaag en morgen:

Schrijven maakt leerlingen digi-taal-vaardig!

Hoe creëer je een samenhangende leeromgeving waarin iedere leerling een goede schrijver kan worden? De interactieve opzet van het dagprogramma in combinatie met een zorgvuldig gekozen mix van gerenommeerde experts en ervaringsdeskundigen, bieden de unieke gelegenheid voor een hoogwaardige kennisdeling op specifieke onderdelen van dit vakgebied. 

Deze kennis- en netwerkdag is interessant voor (aankomend) professionals en beleidsmakers die actief aan de slag gaan met dit vakgebied.

  • Primair onderwijs PO: groepsleerkrachten, schriftspecialisten, bouw- en taalcoördinatoren, interne en ambulante begeleiders.
  • Voortgezet onderwijs VO: Sectievoorzitters Nederlands, Neerlandici, mentoren, begeleiders en onderwijskundigen.
  • MBO en pabo studenten, lerarenopleiders, studenten handschriftonderwijs en schrifteducatie, onderwijsassistenten.
  • Taal en onderwijs: directieleden, beleidsadviseurs, lerarenopleiders, curriculumontwikkelaars, paramedici, methodemakers, uitgevers van lesmethoden, toetsexperts, onderzoekers en leveranciers, instanties onderwijs en taal.

Ontdek op welke wijze het inspirerende dagprogramma het overkoepelende thema als relevante uitdagingen voor het optimaliseren van de schrijfvaardigheid binnen het onderwijs heeft verpakt.